neljapäev, 4. märts 2010

Tartu Maratoni asendussõit – Haanja Maraton

Kuna erinevalt Rivost ja Raulist ei õnnestunud mul ootamatu haiguse tõttu end Tartu Maratonil realiseerida sean ma sel laupäeval sammud Lõuna-Eesti kuplite vahele, kus toimub juba 38. Haanja Maraton.

Siit-sealt on kuulda olnud, et tegemist on Eesti ühe ilusama suusamaratoniga. Lisaks kuulub ta veel Estoloppeti sarja ning mis peamine on klassikalises stiilis, mida on sel aastal harjutatud.
Hetkel siis minuga pikale distantsile (40 km) minemas 948 suusatajat. Nii, et päris mastaapne ja võimas üritus.

Eesmärki on raske paika panna. Pärast haigust olen lasknud väga vaikselt ning pole saanud eriti trenni teha. Eks vaatab stardis kuidas kujuneb. Kas võtan seda kui üht toredat matka :) või püüan ära teha TM-iks ette seatud eesmärgi - ehk tulla esimese poole sisse.

7 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Minule on Haanja maratoni kõige raskem osa kilomeetrid 2-8, kus on palju tõuse ning ka laskumised sellised, mis puhata eriti ei võimalda. Hiljem läheb rada sujuvamaks. 35-nda km kohal on selline järsk 20+ m tõus, mis esimesel korral alati kõvasti emotsioone tekitab.
Siiski peab arvestama, et Haanjas on vähem sõitjaid kui TM-l ja seega on keskmine tase tugevam. Seal on esimese 50% lõpetajate hulka märksa raskem mahtuda kui Tartu Maratonil.
Erki

Raivo ütles ...

Erik, tänud heade nõuannete eest. Püüan alguses siis vaiksemalt alustada ja enne 35 km samuti hoogu maha võtta.

Aga esimese poole sisse saamine pole seekord eesmärk omaette. Eks vaatab, mis saab. Igatahes olen juba põnevil...

Ega Haanja Maratoni raja profiili kuskil netis üleval ripu? Raja kaart on iseenesest ilusti olemas, aga huvitav oleks ka teada, kui suured on Haanjas kõrguste vahed.

Anonüümne ütles ...

ftp://ftp.kernel.ee/pub/Suusk/Haanja40_2007_profiil.gif

Ega seal 35 km juures midagi hoogu maha võtta ei olegi. Lihtsalt tuleb rahulikult ronida, siis pole ohtu, alla tagasi veereda. Aga seni on kõik ikka ülesse saanud.
Erki

Anonüümne ütles ...

Üldiselt on nii, et Tartu maratonil pole kunagi olnud probleemi kas esimese kolmandiku vüi poole sisse saada, aga muudel estoloppeti sõitudel kipub sinna viimase kolmandiku hulka jääma, kuna seal üldine tase tugevam. Pikkadel distantsidel vähem rahvasuusatajaid ja eespool olijad 400 meest ja naist nagunii ka tartu maratonil sinu ees lõpetavad

lauri

Raivo ütles ...

Erki, tänud rajaprofiili eest. Tundub olevat päris vaheldusrikas rada oma tõusude ja mõõnadega :)
Aga eks siis homme stardis.

Huvitav, et korraldajad jagavad stardimaterjale ainult kella 1000ni ehkki start algab alles 1100.

Anonüümne ütles ...

Rada on tõesti vaheldusrikas. Samas profiilil sarnaselt paistvad rajalõigud on kohati siiski suht erineva raskusega. Sõltuvalt, kas tõusud on sõidetavad või tuleb kääri astuda ning kas laskumised võimaldavad puhata või peab sahatama.

Usun, et annavad numbreid välja ka peale kella 10-t. Ei näe varianti, miks nad seda ei peaks tegema.

Enda suurimaks probleemiks kujuneb transport, sest siiani pole veel kellegi auto peale mahtunud. Seega kui siia satub mõni pooltühja autoga Haanjasse sõitja, siis anku aga märku
Erki
53024820

Anonüümne ütles ...

Täna ei olnud veel rajal klassika jälge sees. Puhatavaid laskumisi on ikka vähe ja kui alustada tagant poolt, siis on paljud laskumised ka ära sahatatud. Kuna lund on palju ja rada kohati nii kitsas, et kääri mahub üles minema ainult üks suusataja siis tekkivad sellise rahva hulga juures parajad tropid, seni kuni 1000 suusatajat ennast rivvi võtavad. Pakun, et teravamad tõusud muutuvad päris pudruseks astumisest.