kolmapäev, 9. aprill 2008

promineeruv mediaalne plica



Põlv, vajalik liiges. joonis Wikipedia.

Massöör tutvustas mind eile raamatuga Terviseriskid lihastreeningus. Ehmatusega avastasin, et mitu harjutust, mida näiteks seljale-kõhule teeme, tekitavad alaseljas põhjendamatu ülekoormuse. Olen seda paaril korral ise ka täheldanud, ent ei osanud seda eriti tähtsustada. Igatahes, arstid osasid harjutusi just ülekoormuse tõttu teha ei soovita, õnneks on ka alternatiivid piltidega juures.

Olümpiakomitee Raamatukogu sari on jooksjale üldse tänuväärne lugemismaterjal. Jooksja tarkvara ning Sportlase toitumine on näiteks need, mida aegajalt ikka kätte haaran ja üht-teist meelde tuletan. Nüüd vaja veel leida venitustele keskendunud teos.

Raamatutest veel nii palju, et kohale jõudsid Paul Tergati, Haile Gebrselassie ja Paula Radcliffe`i raamatud. Esimese tarbisin reede õhtul enne uinumist ja ootasin veidi enam Tergati elulugu, sest trenniplaanid on küll huvitav vaadata, ent tegemist väga individuaalsete asjadega.

Küll jäi raamatust meelde mõttetera, mitte kunagi katkestada, sest kord seda teed minnes teeb jooksja seda uuesti. Ainus vabandus võib Tergati arvates olla vigastus, mis edasi joosta ei lase.

Laupäeval käisin Keskhaigla taga veokis lebamas, et põlvest MRT analüüs teha. Tulemuse sain kätte ja viin täna ortopeedile näha - kõhrede ja kõige muuga, mille katkiolekut enim kartsin, on kõik korras. Diagnoos - promineeruv mediaalne plica. Nüüd on veel vaid paar tundi pinevat ootamist, mida see mu jaoks tähendab.

3 kommentaari:

ErikS ütles ...

Meie oma mees Pärnakivi rääkis lõpuni jooksmisest sama juttu! Stiilinäide!
Iseasi, kas harrastaja tasemel nii printsipiaalne peab olema.

Rivo ütles ...

päris karm. kui esikoht või karm auhinnaraha mängus pole, siis on vast lihtsam pidurit tõmmata.

kuigi eks meele tee mõruks, kui aasta või pool aastat miski eesmärgi nimel tegutsed ja siis juhtub miskit, mille tõttu ei saa end realiseerida.

Anonüümne ütles ...

Mäletan kuis Viljandi järvejooksul oli kunagi ammu +20 C. Finišis oli kiirabil käed-tööd täis. Meenutas paari aasta tagust Pühajärve jooksu.
Igatahes oli viimasel 100 meetri peal 2 suht taignast jalgadega jooksjat. Eesmine komistas oma jalgade otsa ja kukkumisega niitis ka taganttulija maha. Mõlemad üritasid püsti ajada aga ei tulnud sellest midagi enam välja. Finiši joont nad vist ei ületanudki.

Pilt sellest on mällu süübinud ja jooksudel annan endast küll maksimumi aga alati jätan midagi varuks. Tahaks 40 aastat veel joosta.