neljapäev, 27. märts 2008

spordimassaaž - tehtud


mudijad Berliini maratonil 2007. fotograaf keegi ÄP maratoonaritest.

Nädal jälle möödas ning uue kogemusena kirjas spordimassaaž. Kahe massööri mõju ja headust on esialgu hinnata raske, sest tegemist elu esimene kogemusega. Samas kadusid esmaspäevase trenni järelmõjud (pikad jooksuharjutused, mis teisipäeval-kolmapäeval lihasväsimusena tunda annavad) sel korral kohale ei jõudnudki. Nii et vist toimis. Edaspidi vist kord nädalas.

Küll sain teada, et selg ei ole päris sirge (aitäh läpakas) ning reite-säärte tagaküljed kipuvad pingesse kiskuma. Esimestest paremal poole veel see mure, et parema jala reie tagumine lihas on veidi lühem kui vasemal, mis omamoodi paneb pildi kokku, miks parema jala samm rohkem päkale kui kogu jalale kipub minema. Ehk massöör soovitas venitustel sellega arvestada ja veidi rohkem tähelepanu pöörata.

Igatahes, jälle mõned tarkused:

- venitusi tasub teha pikemalt, vähemalt minut lihase kohta. Ei ole siiani mõõtnud, aga ilmselt vähem. Pikem venitus mõjub kaasa ja aitab lihast pikendada. Ultrajooksja Dean Karnazes on väitnud, et ta ei venita. See võib selgitada tema mõnevõrra kohmakat sammu.
- ujumine toimib veidi massaažina – vesi ja liikumine mõjub nahale-lihastele hästi ning lõõgastavalt
- reielihastel jäägeeli toimet proovides hakkab külm, jahutatav pind on niivõrd suur 

Pühapäeval aga tegin poolmaratoni lumises linnas, miinused olid kohal mõlemad, ning tõdesin, et talv on jooksuks päris tore aeg. Palju valgust, kõik rahulik (sõltub kellaajast muidugi) ning jalgadel veidi pehmem.

Doktori soovitatud kuurist saab peagi pool mööda ning esmaspäevani toimis kõik ilusti, eilseks planeeritud tempojooksu vahetasin reedese ujumisega ära, sest säärelihased andsid endast veidi märku ehk nende päris pöördesse ajamise asemel saan veidi vangerdada. Hetkel on 10päevane paus rohuvõtmises (keeruline nimi) ning kasutan vaid võiet, pärast trenne ka jäägeeli lihase maharahustamiseks. Näis, mis sellest saab.

Üldiselt on peagi käes aeg, mil Helsingi poolikule ja Amsterdami täismaratonile end kirja paneme. Uued tiimisärgid peaksid ka peagi kohale jõudma.

Kommentaare ei ole: