reede, 18. mai 2007

Motiveeri ennast!!!

Nüüd kui kõik kilomeetreid taga ajavad ja ootamatult on saabunud „karm argipäev” võiks esimeste masendushoogude leevendamiseks välja tuua mõned tähelepanekud, kuidas jooksu mõnusamaks lihtsaks huvitavamaks muuta :P

Ehkki enamike meie foorumlaste eesmärk on maratoni läbimine leidke võimalusi ja nippe, mis teeks kogu pika treeningprotsessi mõnusaks. Tähtis pole mitte ainult resultaat ja „üks imeline maratonijärgne tunne” vaid kogu kulgemine.
Mõtle välja, kuidas sa end peale maratoni lõpetamist premeerid – ostad uued tossud :P, pidu, lõõgastus kuskil spaas jne :)
Püüa vahelduse mõttes joosta võimalikult erinevates kohtades. Pole just kuigi mõnus lasta igal nädalavahetusel ühte 25 kilomeetrist ringi või veel hullem kahtekümmend viit 1 kilomeetrist ringi (ise olen näiteks kodu ümbruses kõik külad ja alevikud läbi jooksnud ja võtan seda matkamisena)
Kanna pleierit, mille abil saad kuulata raadiot, audiofaile lemmikmuusika, näitemängude või koguni õppefailidega (ise olen püüdnud Hispaania keelt õppida).
Vea sõpradega kihla, et suudad maratoni ära joosta või et suudad jooksu mingi teatud ajaga läbida
Pole mõnusamat tunnet, kui pärast väsitavat treeningut diivanile sirakile viskamine :P
Keegi tark on öelnud, et ta jookseb maratone, et hästi süüa. Näiteks tunnine jooks põletab sõltuvalt inimese kehakaalust ja jooksu kiirusest 600-1200 kcal.
Täpsem kalkulaator asub siin
Jooksmine on väga hea stressimaandaja. Lisaks sellele parandab vereringet, hingamist, mõjub hästi rühile, tugevdab immuunsussüsteemi. Aitab ja hoiab sind vormis.
Käi võistlustel, jookse võimaluse korral koos sõprade tuttavatega (samuti on võimalus, et keegi „mittemaratoonar” sind näiteks rattaga saadab).

1 kommentaar:

Rivo ütles ...

väga hea teema:) paar mõtet mult ka.

- teinekord aitab ka mingi uus vidin - uued kõrvaklapid, püksid, särk, uued jooksusokid jne. et trenn on justkui nende test.

- vaheldus pole ainult vaimselt, vaid kehaliselt ka hea. üksluine trenn peagi ei arenda.

- kui on raske, siis mitte mõelda distantsi järelejäänud osale, vaid pane mingeid maamärgid - a la jooksen selle putkani ja siis selle majani ja siis linna sildini. lihtsam distantsi läbida, kui mõelda, et issand - veel 2 tundi ees.

- kui ikka väga vastumeelt on, siis pole mõtet rajale minna. väike vaheldus on teinekord hea, et tekiks jälle isu.

- või siis teinekord võib just eriti hea süsti anda, kui natuke vastumeelt distantsile minna, jooksu käigus läheb tavaliselt paremaks ning on topelthea lõpetada.

- kui on raske, mõtle neile inimestele, kes ei treeni üldse ning kolm korrust trepist üles minnes hingeldavad ja leemendavad.