esmaspäev, 21. mai 2007

Kas ma peaks jooksma maratoni alla kolme tunni!!!!???

Paari nädala eest spordimeditsiinikeskuses Vomax koormustestil käies selgus, et mu VO2max näitaja on 55,2ml/min/kg. Ehk siis lihtsustatuna – tarbin ühe kilogrammi kehakaalu kohta maksimaalselt 55,2 milliliitrit hapniku minutis. Korrutades see läbi kehakaaluga (80kg) tuli maksimaalseks hapniku tarbimuseks 4,4-4,5 liitrit minutis.
Öeldi, et igati okei näitaja. Maailma parim teadaolev näitaja olla Bjørn Dæhlie`l, kel vastav näitaja küündis 96 ml/min/kg. Kelgukoertel võib näitaja ulatuda koguni 240 ml/min/kg :)

Maksimaalset hapnikutarbimise näitajat peetakse vastupidavusalades oluliseks näitajaks, kuna hapnik ühineb organismis söödud toiduga, mille tulemusena toodetakse lihaste käivitamiseks energiat. Mida rohkem energiat seda parem. See selleks.
Igatahes. Leidsin seepeale internetist ühe huvitava kalkulaatori, mille kohaselt on leitud seos VO2 max-i ja teekonna oletatava läbimisaja kohta.

Minu hapnikutarbimise kohaselt võiks maratoni näiteks ära joosta 2 tunni 55 minutiga!!! Tegemist oleks utoopilise ajaga. Möödunud aastal nõudis 3 tunni 56 minutine aeg juba väga suurt pingitust.
Imestan, kust on need numbrid võetud – aga ehk näitab meie kõigi varjatud potentsiaali :P

Igatahes tundub, et maratoni võib läbida väga edukalt ka madala VO2max näitajaga. Kalkulaatori alusel on näiteks:
6 tunni läbimiseks vaja, et Vo2max näitaja oleks 22,7ml/min/kg.
5 tunni läbimiseks piisab 28,7ml/min/kg.
Palju selles tõtt jäägu iga ühe enda otsustada :P
Ise tahaks uskuda, aga... :)

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Siin on pisut materjali vastupidavustreeningu mõju kohta ajalises plaanis. Utoopia on see aeg sel sügisel joosta, muidu aga täiesti reaalne eesmärk! Kannatlikkust ja püsivust on ainult vaja!

Anonüümne ütles ...

sellise aja jooksed ära siis, kui sul sama näitaja juures oleks kehakaal 65kg....siin ei arvestata seda, et madalam kehakaal ja samakõrge näitaja juures vajab ju palju vähem hapnikku ja energiat.....ise olengi 65kg.....ja esimest korda olen see aasta peale esimesi võistlusi arvamusel, et heades tingimustes ja hea rajaprofiiliga maratonil pole 3 tundi mingi utoopia.....eelmine aasta oli maratoni ajaks sügisel 3:33, aga siis olin kõige näitajate poolest kehvemas vormis.....pooliku aeg 1:35 praegu juba kevadel 1:28 ja seda raskel rajal